I dagens Danmark eksponeres unge i høj grad af fokus på sundhed – herunder en afbalanceret kost, en hverdag med masser af motion og en livsstil helst helt uden rygning og alkohol. Men hvordan passer alle disse forventninger og opfordringer til den almene unges dagligdag? Det er netop problemstillingen, som filmen “Sundhed — en del af dannelsen?” søger at belyse, og her fortæller fem unge om netop deres hverdag. En hverdag der afspejler mange danske unges — nemlig én, hvor bevidstheden om vigtigheden af sund kost og livsstil er høj, men hvor det at hygge med vennerne over en øl eller cigaret, eller hvor det at have for travlt til motion alt sammen er en almen del af det at være ung i Danmark.

I filmen fortæller 18-årige Katrine om, hvordan idræt har været en fast del af hverdagen indtil hun kom i gymnasiet — så blev lektier og afleveringer prioriteret højere end motionscentret og løbeturene, som hun ellers har nydt.

Enigheden blandt de unge er ikke til at tage fejl af — de vil gerne have en sund livsstil, dyrke sport og spise sundt, men i en travl hverdag og i en kultur der opfordrer til det modsatte prioriteres der anderledes.

Idéen til filmen kom fra en interesse i at sætte fokus på, hvordan sundhedssystemet kan være en medvirkende faktor i forbedring af unges sundhed. De medvirkende unge mener ikke det er skræmmekampagner og løftede pegefingre der skal til, men en forståelse for, at man som ung skal have plads til at være livsnydere. Samtidig udviser de alle interesse i at få mere oplysning, viden og vejledning til en sundere livsstil. Nogen af de konkrete forslag lyder her på at inddrage sundhedssystemet, som en del af f.eks. idrætsundervisningen på ungdomsuddannelser. Teori skal fylde mere, sådan at sundhed ikke kun handler om hvor meget motion du dyrker, men også hvordan du dyrker motion og på hvilken måder du derudover kan bevæge dig mod en sundere livsstil. Der er ingen tvivl – de unge vil have sundhed inddraget som en del af dannelsen til at blive voksen.

Tilrettelæggelse: Johannes Skov Andersen og Andrea Margrethe Dragsdahl
Fotografi og klip: Johannes Skov Andersen
Musik: Carl Gustav Schultz Nordentoft