Här visar jag några stretchövningar som jag använder för att bli av med
smärtor från ischiasnerven. Ischiasnerven kan komma i kläm på två olika
sätt. “Äkta” ischias är då den är i kläm mellan kotorna. Det vet jag inte
hur man botar. De här övningarna är mot “falsk” ischias, som innebär att
ischiasnerven är i kläm genom skinkmuskler, framför allt piriformis. Med
några enkla övningar kan man få piriformis att slappna av, och smärtorna
försvinner. För mig började problemen då jag var gravid. Då överansträngs
skinkmusklerna lätt, för de tar över mer av ansvaret för att hålla kroppen
upprätt när magmusklerna tar ledigt från det jobbet under en graviditet. Men
piriformis kan också bli ansträngd av att stå och gå mycket, böja sig
upprepat mot marken, gräva, rensa ogräs, klättra på stegar, mm. Då jag var
gravid gick jag med besvären länge, för det misstogs för foglossning.
Ischias behöver inte alltid ha tydligt strålande smärta ner i benen.
Dessutom tycker jag att det kan kännas nere i vaderna utan att man känner
någon koppling till höften. Dessa övningar har jag lärt mig av sjukgymnasten
Maya Korsell, som jag är evigt tacksam mot!

33 COMMENTS

 1. Tack för hjälpen!!! Har haft accelererande ont i två månader och började bli ganska uppgiven. Men nu har jag kört ett par repetitioner av stretchövningarna och för mina problem är de som balsam. Äntligen någonting förutom tabletter som fungerar. STORT tack för att ni tog er tid att spela in detta för att hjälpa andra!

 2. Bäste MrMurrekatt, om du inte har nåt annat att tillföra än det du skrev behöver du inte skriva något alls. Hittills är det många fler som har blivit hjälpta av klippet än som gjort övningarna och mått sämre. Utifrån din kommentar gissar jag att du inte har provat och det är ingen som tvingar dig att göra det heller. Ha en trevlig dag!

 3. Kan undras tro om damen ifråga VET vad ischias VERKLIGEN handlar om?? Tror inte det!!  Skulle jag försöka göra dessa övningar under ett ischiasutbrott (Orsakade av diskbrott/förskuten/na kotor) skulle jag skrika av smärta så det hördes över hela nejden, och sannolikt svimma av en bra stund..
  För övrigt förstår jag inte att man överhuvudtaget vill ladda upp och lägga ut en video här med allt det gitter ifrån hundar & ungar som förekommer…Mycket oseriöst!!

 4. Tack underbara du, har plågats med smärtan i några dagar och jag är inte en "spring-till-doktorn-människa" så försökte IN och där var du!!  Tusen  tack det hjälpte på en gång!!!  Har delat med vänner 🙂

 5. Nä men detta var ju jättekul! och Bra!! Ungar, hunden, pipljuden var ju störtroliga, men bäst var att övningarna var bra och tydliga. 
  (de som var negativa tycker jag synd om, tala om "att inte se skogen för alla träd"!)

 6. Jag tror jag nyligen fått falsk ischias. Jag tränade 5×5 tunga, djupa knäböj för första gången på länge. Kände ingenting under passet, men började få ont några timmar senare. Nu haltar jag på ena benet, och det strålar från rumpan och neråt. Det har gått två dagar, första dagen strålade det ner mot baksida knä, nu på vaden och jag tror jag kan börja känna på stortån.
  Håller på med brottning, tror jag har ganska stark core och känner ingenting i rygg eller i själva höften, bara benet. Tips?

 7. Vaddå oseriös? Så ni menar på fullt allvar att om man bara lägger upp en tillräckligt bra video så kan man lura i folk vad som helst? Det är väl vad hon lär ut som är det viktiga, inte hur det ser ut i bakgrunden. Guuuuud, människor,

 8. Själv fick jag sällskap av en hund som låg utsträckt och tuggade tuggben på ena sidan om mig & en annan utsträckt på andra sidan – en matte i liggande läge på golvet hittar man ju inte varje dag. Bäst att kolla vad som händer 😉 Haft riktigt ont i 3 veckor nu, trots att jag har morfinplåster mot min fibro. En dags övningar hjälpte inte, men det hade jag heller inte förväntat mig. Hoppas på effekt när jag hållit på ett tag. Tack för infon!!

 9. Pontus, Tack för videon! Jag ska göra övningarna och hoppas jag blir bättre i ryggen. Konstigt att du inte håller med Ann-Marie om att det är synd att videon är så amatörmässig, den är ju komiskt amatörmässig, för om ni gjort precis som hon säger så hade videon blivit så mycket bättre. Jag blev väldigt glad när jag hittade er video men jag måste anstränga mig att hänga med i vad som sägs pga allt störande bakgrundsljud.

 10. Ann-Marie, om det inte passar kan du väl helt enkelt låta bli att titta. Det är ytterst frivilligt och huruvida du inte tycker det känn seriöst bryr jag mig inte ett skvatt om. Det jag däremot bryr mig om videon faktiskt har hjälpt flera till ett bättre liv.

 11. Tack det här ska jag prova, mitt problem är att det smäller i höften när jag sträcker ut benet, samtidigt så ilar det vid baksidan på knävecket, blir bättre i nån sekund när jag sträcker ut benet, springer jag så blir det bättre när cirkulationen kommer igång mer

 12. Tackar, det hjälpte bara på några dagar….nu gör ja övningarna varje dag ,i förebyggande syfte.
  Så nu har ja varit fri från smärtan i över 3mån & det är rekord för min del..
  Ungar & djur + lite dunder o brak "ler igen kännande"

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here