Mød Ditte, der er astmapatient og deltager i læge og ph.d.-studerende Louise Tønnesens forskningsprojekt EFFORT Asthma om hård træning til utrænede astmatpatinterter.

Utrænede astmatikere slider for tiden på motionscykler på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. De er med i et stort astmastudie – EFFORT Asthma – der skal vise, om livsstilsændringer som sundere kost og motion kan forbedre deres astma.

Mange astmapatienter føler åndenød ved fysisk aktivitet, og det fører ofte til , at de undlader at dyrke motion. De seneste års internationale forskning har imidlertid vist, at regelmæssig motion kan påvirke den uhensigtsmæssige aktivering af immunsystemet som leder til astma.

Hvis man øger sin kondition – altså blandt andet hjertets evne til at pumpe blodet rundt i kroppen og musklernes evne til at optage ilt, ja så kan man også forestille sig, at det kan hjælpe til at hindre den åndenød, som man kan have som astmapatient.

Vi ved, at utrænede personer hurtigt og effektivt kan forbedre deres kondition ved at dyrke højintensitets intervaltræning. Det er dog aldrig testet på helt utrænede astmapatienter. Derfor lader vi i EFFORT Asthma utrænede astmapatienter gennemføre et otte ugers forløb med interval-baseret højintens træning. Før og efter forløbet gennemgår deltagerne blandt andet konditest samt forskellige astmatest.

Formålet er at undersøge, om denne type træning i fremtiden skal anbefales til patienter med astma og måske ligefrem tilbydes som en form for rehabilitering.

I starten var et af spørgsmålene, om patienter med astma i det hele taget kan holde til de hårde intervaller. Men det her ikke været noget problem. Deltagerne har været rigtig glade for intervaltræningen, og det at de træner i en gruppe. Det er sikkert derfor, at næsten 90 procent af dem gennemfører træningen.

Videoproduktion: Søren Høgh Hansen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here